Elffers Van der Veen
architecten

Het kinderdagverblijf Johanna Margaretha is gehuisvest in een van de eerste gebouwen die beging vorige eeuw speciaal voor kinderopvang ontworpen zijn. Het is gesitueerd op een vrijstaande locatie aan het park.
Het gebouw is gerestaureerd en aangepast aan de hedendaagse eisen, zonder dat het oorspronkelijke karakter ervan aangetast is. Ingrepen zoals het zichtbaar maken van de kapconstructie, het verhogen van plafonds naar de oorspronkelijke hoogte en doorbraken tussen verschillende ruimten geven het gebouw meer lucht en ruimte. Inrichting, afwerking en kleurgebruik is gebaseerd op de authentieke sfeer van het gebouw.
De locatie biedt ruimte aan 6 groepen, allen grenzend aan ruime buitenspeelplaats of dakterras.

Foto's interieur: Roos Aldershoff

Dit project stond op de shortlist van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2011!

Uit het juryrapport: Op initiatief van de betrokken architecten is gezocht naar een manier om de noodzakelijke renovatie te bekostigen. Stadshestel is bereid gevonden om het pand te kopen en te verhuren aan Tinteltuin. In het gebouw is zoveel mogelijk openheid gebracht door zichtlijnen te maken tussen de verschillende ruimten en naar het Florapark. Op speelse wijze en met opvallend kleurgebruik zijn losse elementen met speelvloertjes toegevoegd. Bij de renovatie zijn de kwaliteiten van het gebouw optimaal gebruikt, het gebouw heeft een posititeve uitstraling op de omliggende buurt

KDV Johanna Margaretha, restauratie.

Opdrachtgever
Stadsherstel Amsterdam
Gebruiker: Tinteltuin. Amsterdam
Aannemer
J.C. Nieuwenhuizen BV, Amsterdam
Locatie
Wingerdweg 98, Amsterdam-Noord