Elffers Van der Veen
architecten

Deze kerk in Amsterdam Zuid dateert van eind jaren 60 en is ontworpen door Abma+ Hazewinkel.

De opdrachtgever ambieert niet alleen een religieuze, maar ook een bredere maatschappelijke functie te vervullen voor de buurt. Men wilde daarom dat de kerk meer zichtbaar zou worden vanaf de straatzijde en het binnen een plek zou worden waar men zich welkom voelt, niet allen voor een kerkdienst maar ook voor een buurtbrunch. 

De zichtbaarheid is vergroot door de entree te verplaatsen en te accentueren met een houten poort. Er is een terras aan straatzijde toegevoegd met openslaande deuren, waardoor activiteiten eerder opvallen.

Binnen is de toiletgroep en keuken gemoderniseerd en verplaatst naar een logischer plek. De bestaande (dichte) vouwwanden zijn vervangen door paneelwanden met glas. Het doorzicht naar de andere ruimten heeft een ruimtelijk effect. Er ontstaat meer verbinding tussen kerkzaal en aangrenzende ruimten. Er is een overlegplek op begane grond toegevoegd, die naar keuze met schuifdeuren afgesloten kan worden of bij de centrale ruimte betrokken worden. 

Het materiaalgebruik en de detaillering van de gevels zijn overgenomen van de bestaande kerk. Binnen is ook gekozen voor een materiaalgebruik dat aansluit bij het bestaande interieur.

Verbouwing Weteringkerk, Amsterdam

Opdrachtgever
Vrije Evangelische Gemeente, Amsterdam    
Aannemer
J&B Wouters, Hoofddorp       
Locatie
Veluwelaan 20, Amsterdam